Pages

Ads 468x60px

4 Şubat 2015 Çarşamba

Sofra Düzeni Nasıl Olmalı



Özel davetler öncesi masa düzeni kâbusumuz haline gelebilir. Masa nasıl süslenmeli? Oturma düzeni nasıl olmalı? Çatalın, kaşığın, bıçağın, bardağın yeri neresi olmalı?  
İşte sofra düzeninin nasıl yapılacağı konusunda size yardımcı olacak kurallar:

Sofradaki çatal-bıçak düzeninde yemek sırası dikkate alınır.

Sofrada çatal ve bıçak sırası için uluslararası standartlar uygulanır.

Sofra düzeninde çorba kaşığı sağ tarafta en dışta yani en sağda olur.

Çorba kaşığının sol yanında salata bıçağı, salata bıçağının yanında da ana yemek bıçağı olur.

Sofrada, tabağın sol tarafında en dışta salata çatalı, onun sağ yanında ana yemek çatalı olur.

Sofrada tatlı kaşığı ya da çatal ve bıçağı yemek tabağının sofra tarafına yatay olarak dizilir.

Çatal sol elle tutulduğu için tatlı çatalının sapı sol tarafta olacak şekilde konur.

Sofraya gelecek tatlı eğer ki kaşıkla yenebilecek bir tatlı ise, sapı sağ tarafa dönük olarak yerleştirilir.

Tatlı çatal ve bıçakla yenilenecek bir tatlı ise bıçak sola, çatal sağa dönük olarak konulur.

Yemekte ana yemek balık ise, ana yemek bıçağı yerine balık bıçağı konulur.


Su bardağı tabağın sol ön kısmına;
– Şarap bardağı su bardağının sağına;
– Rakı bardağı su bardağının yanına;
– Tuzluk ve biberlik iki servis tabağı arasına;
– Yağ ve sirke sofranın ortasına yakın;
– Hardal ve diğer soslar yağ ile sirkeye yakın;
– Yağ tabağı servis tabağının sol ilerisine;
– Salata tabağı servis tabağının sol ilerisine;
– Meyve tabağı ortaya;
– Ekmek tabağı ortaya;
– Çiçek arajmanları masanın ortasına;



Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi yemeklerde ise servis tabağının içine konur. Ancak; bahsettiğimiz gibi eğer dekoratif bir peçetelik söz konusuysa tabağın sol tarafına veya önüne gelecek şekilde yerleştirilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 
 
Blogger Templates